Penzije pale ispod 60 odsto prosečne plate

Bez autora
Jul 27 2011

Prosečna neto zarada u Srbiji, isplaćena u junu, od oko 39.322 dinara, uvećana u odnosu na prosečnu majsku zaradu za 11,2 odsto, „svukla” je učešće prosečne penzije, od oko 23.442 dinara, u prosečnoj zaradi, ispod 60 odsto. Ukupno gledajući, prosečna penzija u prosečnoj plati sada učestvuje sa 59,6 odsto, sa tendencijom daljeg pada.Prema poslednjim statističkim podacima Fonda PIO u maju 2011, kada je prosečna zarada iznosila 35.362 dinara, učešće prosečne penzije od 23.442 dinara, u toj plati iznosilo je 66 odsto.

Penzije pale ispod 60 odsto prosečne plateProsečna neto zarada u Srbiji, isplaćena u junu, od oko 39.322 dinara, uvećana u odnosu na prosečnu majsku zaradu za 11,2 odsto, „svukla” je učešće prosečne penzije, od oko 23.442 dinara, u prosečnoj zaradi, ispod 60 odsto.

Ukupno gledajući, prosečna penzija u prosečnoj plati sada učestvuje sa 59,6 odsto, sa tendencijom daljeg pada, potvrdio je juče za „Politiku” Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine.

Prema poslednjim statističkim podacima Fonda PIO u maju 2011, kada je prosečna zarada iznosila 35.362 dinara, učešće prosečne penzije od 23.442 dinara, u toj plati iznosilo je 66 odsto. Penzionerima Fonda samostalaca, čiji prosečni iznos na čeku iznosi 22.944 dinara, učešće zarada u penzijama iznosilo je 56 odsto, a poljoprivrednicima, čija su primanja oko 9.230 dinara, učešće penzija ne prelazi 26 odsto.

Kako stvari sada stoje, realno se može očekivati, objašnjava Nenadić, da će učešće penzija u prosečnim zaradama nastaviti postepeno da pada. Shodno sadašnjoj formuli – rast cena na malo, u aprilu, maju i junu, i polovina rasta BDP-a, (ukoliko ne bude nekih velikih iznenađenja), penzioneri za oktobar mogu očekivati penzije veće za oko tri odsto, (mada se najavljuje da bi moglo da bude između 4,5 i pet odsto). Pošto se penzije usklađuju dva puta godišnje, a da je poslednja korekcija bila 1. aprila, ova nova promena sa zakašnjenjem od pola godine dovešće do pogoršanja socijalnog položaja penzionera, jer se iznos na čeku dodatno obezvređuje.

Kako bi predupredili dalje smanjenje penzija, Savez penzionera Vojvodine zajedno će sa sindikatima zatražiti da penzije po istoj formuli (rast cena na malo uz polovinu povećanja bruto domaćeg proizvoda) budu usklađivane i posle 2012. godine.

– Naredne godine ostaće isti način obračuna. Dakle, rast cena na malo, plus polovina rasta BDP-a. Ali, ako bi od 2013, kako novi zakon nalaže, penzije pratile samo rast potrošačkih cena i korigovale se za rast BDP-a, samo ukoliko on bude veći od četiri odsto, onda će penzioneri biti u još nepovoljnijoj situaciji nego danas, kategoričan je Nenadić.

Iako se nekome čini da je rano reagovati, jer je reč o januaru 2013. godine, dosadašnja iskustva pokazuju da je pitanje da li će i to biti dovoljno vremena da se ova tačka novog penzijskog zakona izmeni u korist penzionera, zaključuje on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik